Meridyen Eğitim Kurumları

Filiz Şimşek


DİL KALESİ

Dursun ile Temel askerde beraber nöbet tutarlarken  komutanları bakmış Dursun?un elinde bir mektup; Temel?e okuyor.


Yanlarına yaklaşıp ?Ne yapıyorsunuz?? demiş. Temel ?Sevduğumdan mektup celdu. Okuma yazma pilmem, Dursun okuyo baa? deyince komutan ?Peki Dursun?un kulaklarındaki pamuk ne?? diye sorunca Temel ?Mektupta ne yazduğuni duymasin diye? demiş.

Ağızlarımızdan çıkanı kulaklarımız duymuyor maalesef. Konu hadsiz konuşmalarımız değil. Herkes yazamayan insanlarımız da değil.

Konu müşteri hizmetler alanında hizmet veren tüm, bütün, hepsi firmalar. Saygılı olduğu düşünülerek devamlı üçüncü çoğul kişi hitabı ile konuşmaları. Herkesi bilemiyorum fakat ben çok fazla geriliyorum. Sorduğunuz soruya cevap vermekten başka önlerindeki ekranda her ne yazıyorsa defalarca onu tekrar etmeleri bir yana, ben tek bir kişiyim. Benimle konuşurken bana ?siz? şeklinde hitap etmeleri son derece yerinde olmasına rağmen, nedenini bir türlü anlayamadığım bir şekilde ?Sizler?, ?Sizlere? şeklindeki hitaplarına, hiçbir şekilde sorunuma çözüm bulamamaları kadar sinirleniyorum.

Türkiye dışında bir yerlerde yaşamış veya eğitim almış birileri Türk insanının düşünme tarzını ve Türkçe konuşmayı unutarak buraya gelmiş ve call center çalışanlarını istihdam eden firmalara ?eğitmen? adı altında kendini son derece güzel pazarlamış ve ülkemizde telefonda müşteri hizmetleri alanında çalışan insanlara nasıl Türkçe konuşulmayacağının eğitimini vermiş kanımca.

Karşımızda bir tek insan ile muhatap oluyorsak ?Siz? deriz biz. Bir tek kişiye ?Sizler? şeklinde hitap etmeyiz.

Kim ilgilenir bununla?

Türk Dil Kurumu mu?

Başka bir yer mi?

RTÜK benzeri bir kurumun yabancı kelimeler, yabancı kelimeler ile yazılmış tabelalar, sesli hafler kullanılmadan yazışmalar, ne dediğini anlamadığımız yeni nesil, Türkçe hitap etmekten zorla men edilen müşteri hizmetleri telefonları ile elden gitmekte olan güzel dilimizi kurtarmaya çalışması gerekmez mi?

Bir arap atasözü der ki; ?Dilin senin kalendir. Sen onu korursan o da seni korur.?

Dilimizin elden gidiyor olmasından çok kimse şikâyetçi ve fakat durumu kurtarmamız için yapılan hiçbir şey maalesef yok.

Dilimize sahip çıkalım ki o da bize sahip çıksın dileklerimle?

 

Sokaktaki Adam

Filiz FENTÇİ