Meridyen Eğitim Kurumları

Ümit Sanlav


İnternetten Bayram Alışverişi


Önümüz bayram.. Hani hep denir ya nerede o eski bayramlar.. Eski bayramları bayram yapan en önemli unsurlardan biri de "Bayram Alışverişidir".. Alışveriş berekettir, alışveriş keyiftir, alışveriş sosyalleşmektir. Sosyal medya ile sosyalleşebileceğini sanan bir nesil, şimdi alışverişi de sosyal medya ve internet üzerinden yapma alışkanlığı edindi. Elbette yeniliğe ve teknolojinin bize sağladığı imkanlara ve kolaylığa sırtımızı dönmenin bir alemi yok. Peki bu  faydalarından istifade ederken nelere dikkat etmeliyiz? 
 
SSL Sertifikası 
İnternet üzerinden alışveriş yaparken, alışveriş yaptığımız sitenin SSL sertifikası olmasına özen gösterelim. SSL sertifikası güvenli alışverişte en önemli ilk adımdır. Adres çubuğunda, asma kilide benzer, yeşil ya da gri renkli bir bilgilendirme işareti vardır. Sitenin kimliğini doğrulayan sertifikadır, bir anlamda o sitenin künyesidir, kurumsallığın ilk adımıdır. Alıcıdan, sunucuya gönderilen bilgileri şifreler, bilgileri sadece alıcı ile sunucu görebilir. 

3D Security 
Kredi Kartınızla yapacağınız alışverişlerde 3D secure şifrelemesi olan siteleri kullanın; çünkü bu durumlarda telefonunuza tek kullanımlık kod gelecektir ve sizin dışınızda farklı kimse, sizin kartınızla ödeme yapamaz.

Ücretsiz wi fi`dan kaçının 
Ortak bağlantılardan kaçının. İnternet kafe, havalimanı, avm gibi herkese açık wi-fi hizmeti veren bağlantılardan kuracağınız iletişim, diğer kullanıcılar tarafından görüntülenebilir, çok ciddi mahremiyet ve güvenlik açıkları oluşturur. Bedava internetin faturası çok daha ağır olabilir.  

Google ve sosyal medyadan araştırın
Alışveriş yapacağınız kuruluşa dair bilgi ve referansları Google ve sosyal medyadan araştırın. Şikayetleri, iletişim bilgilerini, sosyal medya mecralarında yer alan kullanıcı yorumlarını inceleyin. 

Aşırı ucuz fiyatlara dikkat 
Rekat içinde ufak tefek fiyat kırılımları normal gözükse de, hiç kimse kimseye durup dururken çok büyük iyilikler yapmaz. Ayrıca her kalite standartlarındaki tüm hizmetlerin, taban ve tavan fiyatları üç aşağı beş yukarı bellidir. Şayet aşırı ucuz ise büyük ihtimalle sorun vardır. 

Sadece Kapıda Ödemeye dikkat
Sadece "kapıda ödeme" varsa iki kez düşünün. Kurumsallık konusunda bir sorunu olan ve gerçekte var olmayan firmalar, genellikle  "internet güvenliği" bahanesi ile kapıda ödeme yolunu tercih ediyorlar.   
 
Elbette burada internet alışverişini taksirli ya da güvensiz göstermek değil gayemiz. Zira İnternet üzerinden yapılan alışverişlerde aldatılma riskimiz olduğu kadar, sokakta yaptığımız alışverişlerde etik değerlerden yoksun bazı art niyetli esnaf tarafından aldatılmak da mümkün. Ya da güvenli olmayan bir sanal ortamda maddi zarara uğrayabileceğimiz gibi, kalabalık bir sokakta yankesici ya da kapkaççı tarafından mağdur edilmek de. 
Şunu çok iyi anlamamız gerekiyor ki; anlık veri transferinin en hızlı, en kaliteli şekilde sunulduğu internet ve sosyal medya mecraları, iyilik, güzellik kadar; olumsuzluklar için de çok büyük fırsatlar doğuruyor.